Historie

Halverwege de negentiende eeuw worden overal in de provincie Groningen rederijkerskamers opgericht. Men wil de kennis van het Hollands verbeteren om zo makkelijker handel te kunnen drijven met het westen. In 1864 richten inwoners van Garmerwolde Rederijkerskamer Wester op. Wester gaat in 1902 samen met toneelvereniging Excelsior. Tot 1950 draagt de nieuwe vereniging de naam Excelsior.

In 1950 wil de vereniging zich aansluiten bij het Provinciaal Rederijkers Verbond. Omdat daar al een toneelvereniging met dezelfde naam staat ingeschreven, besluit de vereniging haar oude naam Rederijkerskamer Wester weer aan te nemen.

Wester houdt zich bezig met het opvoeren van voordrachten, eenakters en toneelstukken in drie of meer bedrijven. In 1982 wordt voor het eerst een openluchtspel opgevoerd. Hiervoor wordt bij de familie Jansen in Garmerwolde een eigen openluchttheater gebouwd. In dit theater wordt vele zomers gespeeld. Het huidige openluchttheater bevindt zich achter de basisschool.

Naast de openluchtspelen wordt jarenlang iedere winter in Dorpshuis De Leeuw in Garmerwolde een binnenstuk opgevoerd. De laatste jaren is de verdeling tussen binnen- en buitenspelen minder scherp. De vereniging probeert het hele dorp bij haar voorstellingen te betrekken. Het opvoeren van stukken op verschillende plaatsen in Garmerwolde is een van de manieren waarop Wester dit wil bereiken.

Facebook

2 years ago

Wester Theater

Voor de liefhebbers van het brood bij de spelen: vandaag kunt u vooraf aan de voorstelling een maaltijd nuttigen op de middeleeuwse markt.
Morgen wordt voedsel geserveerd NA de voorstelling!
...

View on Facebook

2 years ago

Wester Theater

Pastor Hermannus Sebastiani. Herrezen uit het graf waar hij in 1672 in gelegd is. Vanavond vertelt hij het verhaal van zijn 6 'wyven'. ...

View on Facebook